A projekt előzményei és története

1970-2003

Az Építéstudományi Intézet (ÉTI) és utódja, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs nKft. (ÉMI) számos vizsgálatot végez épület- és környezet-aerodinamikai területen egy kisebb, majd 1984-ben közepes méretűvé  átépített  határréteg-szélcsatornában  (2.2 x 1.4 m mérőtér-keresztmetszet, 9.3 m mérőtérhossz) Például különleges alakú épületek szélterhelését (például templomtornyok) vizsgálják, az akkor épülő  nagy lakótelepek fűtési költségének és az épületek elrendezésének összefüggését elemzik.

 1996-

A BME Áramlástan Tanszék göttingeni típusú szélcsatornája szintén számos hasonló vizsgálatot végez, gyakran más egyetemi partnerekkel együttműködésben (például az Építőmérnöki és az Építészmérnöki Kar kutatóival) illetve külföldi partnerek részére is (lásd referenciák). Ez a szélcsatorna – mivel eredetileg  jármű-aerodinamikai célokra épült – rövid mérőtere miatt csak kis modell-léptékben használható épület-és környezet-aerodinamikai vizsgálatokban (max. 1:350-es léptékig).

2000-

ktszl_logo_hun_small

A két intézmény közösen kínál K+F szolgáltatást, a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratórium név alatt.

2003

A BME Áramlástan Tanszéke 2003-ban megveszi az ÉMI átszervezése miatt felszámolásra kerülő határréteg szélcsatornájának még használható elemeit, és azt hely hiányában az AE épület udvarán, egy féltető alatt helyezi el. A szabadban történő elhelyezés a tudományos igényű mérések végzését nem teszi lehetővé (hőmérsékletváltozások, télen fagypont alatti hőmérséklet, páratartalom-ingadozás, por, elsötétítés hiánya). A szélcsatorna használhatóvá tételére felmerül egy zárt laboratórium létesítésének igénye.

2011

Megszületik az „Atmoszférikus Áramlások Laboratórium” (AÁL) koncepció, az Áramlástan Tanszék a BME akkori vezetésének támogatásával  az átépítendő szélcsatorna elhelyezéséhez  laborépületet terveztet az AE épület udvarára.  A terv szerint a meglévő ÉMI határréteg szélcsatorna meghosszabbításra kerül, a szélcsatorna az épületen kívülről szív be levegőt, de maga zárt laborépületben helyezkedik el, így részben függetlenedik az időjárástól. (Lásd a koncepció poszterét és az alábbi galériát.) Hosszabb engedélyezési eljárás után az  M Építész Iroda által készített épületterv építési engedélye 2013. május 28-án emelkedett jogerőre.

Az építési engedély hatályának 3 éve alatt nem nyílik olyan pályázati lehetőség a közép-magyarországi régióban, amelynek keretében lehetőség lenne a zárt laboratórium megvalósítására.

2016. tavasz

A VEKOP 2.3.3-15 pályázatra az Építőmérnöki, az Építészmérnöki és a Gépészmérnöki Kar részvételével pályázati csoport alakul. Az NKFI Hivatal KFI szakpolitikai szempontú véleményezésén a pályázati anyag – a négy BME pályázatból egyedüliként – pozitív elbírálásban részesül. Az építési engedély kihasználására tett erőfeszítések dacára annak  május 28-ai lejárta miatt a pályázat első fordulójára történő beadás meghiúsul.

2016. nyár

Az Áramlástan Tanszék a 2013 óta kapott külföldi szélcsatorna szakértői véleményeket megfontolva, a tervek változatlan –nem problémamentesnek ígérkező– újraengedélyeztetése helyett a szélcsatorna és a laboratórium terveinek átdolgozása mellett dönt, hogy a szélcsatorna valóban megfeleljen a nemzetközi színvonalnak.

Az új szélcsatorna mérőtere a tervek szerint mintegy 30%-al nagyobb az ÉMI szélcsatornáénál,  3.3 x 2 x 15 m-es (Sz x M x H), így kb. 1:200 léptékű modellek is vizsgálhatóak benne. Mivel a laboratórium levegőjét használja, az egész évben üzemelhet, az időjárástól teljesen független. A szélcsatorna területigénye miatt (kb. 28 x 9.5 m, 6 m belmagasság) az elhelyezésre 8 változatot vizsgálnak meg, ezek közül a I verzió, az AE épület tetejére történő emeletráépítés bizonyul megvalósíthatónak.

Az engedélyezési tervdokumentáció elkészítése és engedélyező hatósághoz benyújtása és a kivitelezési költségterv elkészítése a pályázat benyújtásáig megtörténik.

2017. január 4.

A pályázat benyújtása.

2017. június 2.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága 411 242 980 Ft támogatást ítél meg a projekt számára.

2017. július 24.

A támogatási szerződés hatályba lépése.

Tervezett mérföldkövek

2019. augusztus 31.

Az új laboratóriumi csarnok átadása

2020. augusztus 31.

A szélcsatorna átadása, a beszerzett korszerű méréstechnikai eszközök beüzemelése.