Magyarország legnagyobb kutatási szélcsatornája épül a budapesti Műegyetemen

Projektindító sajtóközlemény, 2018. január 30.

Az „Atmoszférikus Áramlások Laboratórium kialakítása” című projektben a BME kutatómérnökei új, Magyarországon egyedülálló szélcsatorna laboratóriumot hoznak létre épület- és környezeti aerodinamikai vizsgálatok elvégzése céljából.

szechenyi2020_300px_2

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki, Építőmérnöki és Gépészmérnöki Kara 411,24 millió Ft támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program Versenyképes Közép-Magyarország operatív programjában, a VEKOP-2.3.3-15 „Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” felhívás keretében. A támogatás 75%-át az Európai Unió, 25%-át a magyar állam fedezi.

A légköri áramlások a természetes földfelszínre és az emberi kéz alkotta építményekre egyaránt hatással vannak, ennek megfelelően az új Atmoszférikus Áramlások Laboratórium (AÁL) egyszerre nyújt kutatási lehetőséget építészmérnökök, építőmérnökök, gépészmérnökök és meteorológusok számára. A pályázatot ezért a BME Építészmérnöki, Építőmérnöki és Gépészmérnöki Karai – hat tanszék közreműködésével – együttesen dolgozták ki, valamint nyújtották be, és a karok kutatói a laboratóriumban tervezett kutatási projektekben is együttműködnek majd.

A tervezett, több mint 300 m2-es laboratórium, az új szélcsatorna, a modellkészítő gépek és korszerű méréstechnikai eszközök nemzetközi színvonalú kutatási hátteret biztosítanak a következő évtizedek építészmérnöki és építőmérnöki kutatásainak a földközeli légköri áramlások vizsgálatában, egyúttal segítik a magyar szakemberek bekapcsolódását a nemzetközi kutatói hálózatokba.

Az új szélcsatornában – amely több mint 25 m hosszával, és kb. 7 m2-es mérőtér-keresztmetszetével Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornája lesz – szélre érzékeny szerkezetek, magas épületek, hidak vizsgálatára nyílik lehetőség. A vizsgálati eredmények ismeretében a kivitelezési költségek csökkenthetők, vagy meglévő épületek, például történeti, bonyolult tetőformájú épületek rekonstrukciója során a kockázatcsökkentő intézkedések könnyebben tervezhetővé válnak. Az új szélcsatorna alkalmas a légköri szennyezőanyagok terjedésének modellezésére is, valamint városok, városrészek átszellőzésének elemzésére. Tavaink vízbiztonságának fokozásához a szélhatás pontosan meghatározható lesz valós domborzati, érdességi viszonyok között. A szélcsatorna fontos eszköze a rohamosan fejlődő áramlástani numerikus szimulációs szoftverek pontosításának, megbízhatóságuk növelésének egyaránt.

A laboratórium kivitelezése a BME AE épületében előreláthatólag 2019-ben, a szélcsatorna felépítése és beüzemelése pedig 2020-ban történhet meg. A résztvevő tanszékek kutatási tevékenységét azonban már a laboratórium teljes befejezése előtt segíteni fogják a beszerzendő mérőeszközök és áramlástani szimulációs szoftverek.

A hazai és nemzetközi kutatási együttműködések elősegítésén, a kutatói munkahelyek megtartásán és új kutatói munkahely létesítésén túl az Atmoszférikus Áramlások Laboratórium kiemelt célja, hogy a magyar építőipari és környezetvédelmi ágazat megbízható partnerévé, kutatási háttér-infrastruktúrájává váljon, növelve ezen ágazatok nemzetközi versenyképességét is.

A projekt részletei megtalálhatók a www.bmeaal.com oldalon.

Projektvezető:
Dr. Vad János DSc egyetemi tanár, tanszékvezető | vad@ara.bme.hu

További információ kérhető:
Dr. Balczó Márton adjunktus, laborvezető | balczo@ara.bme.hu

A sajtóközlemény letöltése PDF formátumban | Word formátumban

Sajtófotók