Modellkészítés

Modellkészítő gépek

A szélcsatorna modellek készítéséhez 3D nyomtató illetve 3-5D-s marógép beszerzését tervezzük, amely MDF vagy XPS hab anyagból 3D számítógépes állomány alapján elkészíti a komplex geometriájú épületmodelleket, modellrészeket, domborzatot. A gépek üzemeltetését a tervek szerint az Építészmérnöki kar Rajzi és Formaismereti Tanszék végzi majd, amelynek saját műhelyében elegendő hely és szaktudás áll rendelkezésre a gépek üzemeltetéséhez, emellett így a gépek más oktatási feladatokba is bevonhatóak (pld. építész hallgatói diplomaterv modellek készítése) amely által a gépek jó hasznosulása hosszú távon biztosítható.

Modell-előkészítő műhely

A szélcsatorna létesítése mellett szükséges az AE épületben egy modellelőkészítő műhely kialakítása az épület gépműhelyében, ahol a szélcsatorna épületmodellek, domborzatmodellek mérésre való előkészítésének egyes munkálatai, a modellek végszerelése lesz lehetségesek (modellek ragasztása, nyomáscsövezés, EPS hab, MDF és kompozit alkatrészek készítése). Fontos szempont, hogy a jelenlegi gépműhellyel ellentétben az a műhelyrész önálló feladatos, TDK-zó, diplomatervező hallgatók által is használható lesz.  Ez a meglévő helyiségben lévő gépek áthelyezését, a leromlott állapotú bitumenes padló cseréjét, nyílászárók cseréjét, új munkaasztalok kialakítását, és hallgatók által is használható fa, műanyag és habmegmunkáló kisgépek beszerzését jelenti.

Modelltároló

Szélcsatorna modellek tárolására, és a laboratórium általános tárolási igényeinek fedezésére az AE épület alagsorában elhelyezkedő 70 m2-es, leromlott állapotú helyiségének minimalista jellegű felújítását tervezzük. Tartalma: világítás bevezetése, vakolat rendbetétele, polcrendszer építése, emelő létesítése a meglévő aknába a modellek földszintről történő beemelésére, személybejárati ajtó nyitása az épület lépcsőházának irányába.