render2

Az új szélcsatorna

Az új határréteg-szélcsatorna tervezésénél a nemzetközi szakirodalom ajánlásait, az Áramlástan Tanszék korábbi és jelenlegi munkatársainak tapasztalatait, és több külföldi szakértő véleményét vettük figyelembe.

Ezek szerint a szélcsatorna mérőterének szélessége min. kb. 3 m kell legyen, az ún. határréteg generáló szakasz hossza, amelyen elhelyezett érdességi elemek a légköri határréteghez hasonló áramlást hoznak létre,  min. 10 m kell legyen.Ez biztosítja, hogy a kialakuló áramlás lökésessége, az örvények mérete híven követi a valóságot a tervezett 1:200-as modelléptékben is.

A szélcsatorna tervezésénél több külföldi szélcsatorna laboratóriumban tett személyes látogatás tapasztalatai is belefolytak (University of Surrey, ETH Zürich /EMPA, KIT Karlsruhe, Universität Hamburg, TU Eindhoven), A közelmúltban épület- és környezeti aerodinamikai vizsgálatokra épült szélcsatornák adatait is összegeztük.

A szélcsatorna konfiguráció meghatározásánál szintén szakirodalom alapján két megoldás kristályosodott ki, amely maximális felhasználási lehetőséget nyújt:

  1. a laboratórium belső levegőjét keringtető nyitott üzemű szélcsatorna, amely a laboratóriumon nyílások megnyitásával szükség esetén külső levegőt is képes használni (ha pld. terjedési kísérletekben a kibocsátott nyomgáz laboratóriumból való kiürítése szükséges)
  2. Recirkulációs szélcsatorna, amelyen szintén nyílások megnyitásával a recirkulált levegő cseréje lehetséges.

Az épületben elérhető hely és az alacsonyabb építési költség miatt az 1. lehetőséget választottuk. A szélcsatorna tervezett elrendezését a következő képek mutatják.

  • Mérőtér mérete: 15 – 17 x 3.3 x 2 m
  • Teljes hossz: kb. 26 m
  • Max. szélsebesség: 20-25 m/s
  • Ventilátor teljesítmény: 6 x 30 vagy 6 x 37 kW

A szélcsatorna tervezése során a korábbi, az Áramlástan Tanszéken tervezett kisebb szélcsatornák tapasztalataira, a Dr. Vad János vezetésével tervezett gödöllői szélcsatorna megoldásaira, illetve külföldi szélcsatornákban alkalmazott konstrukciós megoldásokra fogunk támaszkodni, amelyekre az alábbiakban látunk példát.